Livet är bättre med häst!

Många hästmänniskors historia börjar så här:

 

"Hela mitt liv har jag hållt på med hästar. En dag träffade jag DEN DÄR hästen som var väldigt speciell och som förändrade mig."

 

Så börjar även min historia.

 

Den här speciella hästen gjorde klart för mig att en häst inte bara är en häst. Det är en unik individ som kanske inte alls passar in i hästvärlden så som vi ser den, en tanke som kan vara svår att smälta. Vad gör jag om min häst inte VILL bli riden? Eller ens vara med människor? Hur motiverar jag min häst att vilja vara med mig?

 

Det finns många frågor, och glädjande nog finns det många svar!

Låter vi hästen göra det den är bra på - så blir det bra.

 

Att sätta sig in i hästens situation är inte så lätt. Men om vi verkligen försöker så blir saker och ting ganska logiskt.

Och det är dit jag vill komma.

 

Vissa hästar blir motiverade av tvång medan andra blir stressade. Vissa hästar tappar sugen av att göra samma typ av träningspass varje gång medan andra känner trygghet i det.

 

När vi lyssnar på hästen kan vi förstå den bättre och hjälpa den trivas med allt vi ber den om. Eller så inser vi att det vi ber den om är större än hästen klarar av, och vi sätter hästens välmående först istället.

 

När vi på förhand bestämt oss för vad alla hästar mår bäst av i olika situationer, då är vi illa ute. Vi kan inte veta vad alla hästar tycker och känner, för alla hästar är olika.

Vi har ALLT att vinna på att låta hästen få ha så mycket som möjligt av sitt naturliga beteende.

 

Genom att låta hästen få leva i en blandad flock minskar vi stress och skaderisker. Hästens hälsa förbättras då den rör sig på ett helt annat sätt tillsammans med andra hästar. Den får ta hänsyn och lära sig mer om sig själv.

 

En större hage gör också att hästarna rör sig mer. Dessutom finns det mer att upptäcka och uppleva på en större yta. Hästen får stimulans och blir mer avslappnad i hanteringen.

 

Att vara noga med hästens utrustning när vi hanterar den gör att vi undviker skador, men framför allt stress.


Hästen visar sällan när den har ont. Men oron inför smärtan som utrustning och träning innebär skapar fruktansvärd stress för hästen och den kan få magproblem och magsår.

Det är vanligare än vi tror.


Magproblemen övergår i ryggproblem. Hållning och benställning påverkas också. För att inte tala om den mentala hälsan. Hur glad kan man vara om man hela tiden har ont?


En häst som visar obehag vid tränsning, sadling eller i själva träningen behöver få förståelse för det. Vi behöver backa ett steg och ta reda på vad som är fel. Det kanske inte är så viktigt att tävlingssäsongen precis ska dra igång. Det kanske är viktigare att din häst mår bra?

Hur du ska ge din häst omvårdnad är ett stort kapitel.

Det finns många åsikter och studier på hur man gör det bäst. Mitt bästa råd är att själv läsa på. Läs på och bilda dig en egen uppfattning.

 

Lyssna på ditt hjärta och gör det som känns riktigt för dig.

Idag har jag inte mindre än tre så kallade problemhästar.

 

Varje dag med dom är en lektion i relationen mellan häst och människa. Jag lär mig hur de vill bli bemötta, hanterade, ompysslade, ridna, vad dom är rädda för och vad dom tycker om. 

 

Nu för tiden uppskattar jag all tid med hästarna mycket mer, och tiden på hästryggen är magisk.

 

Tack du omöjliga haflinger som bokstavligen slog ner mig och sa åt mig på skarpen att LYSSNA. Genom ditt envisa mod har du gett andra hästar chansen att få göra sig hörda. Du gav inte upp och nu står JAG vid DIN sida. För alltid.